in , ,

Будењето рано го намалува ризикот од депресија

Времето на спиење може да го намали ризикот од голема депресија за дури 23 проценти

Во револуционерната генетска мета-анализа објавена во JAMA Psychiatry, истражувачите од Универзитетот во Колорадо Болдер и Широкиот институт на МИТ и Харвард открија дека менувањето на времето за спиење и будење порано за само еден час може значително да го намали ризикот од големи депресија до 23 проценти.

Иако корелацијата помеѓу количината на сон и менталното здравје е добро воспоставена, оваа студија фрла светлина врз важноста на времето за спиење – кога легнуваме и се будиме. Истражувањето се фокусираше на хронотипот на спиење, склоноста на поединецот да спие во одредено време и неговото влијание врз ризикот од депресија.

Претходните опсервациски студии истакнаа дека ноќните бувови имаат двојно поголема веројатност да страдаат од депресија отколку оние што рано стануваат, без оглед на вкупното времетраење на спиењето. Сепак, сложената врска помеѓу нарушувањата на расположението и моделите на спиење го прави предизвикот на истражувањето уште поголем за да се препознаат причината и последицата.

Авторот Селин Ветер, д-р, доцент по интегративна физиологија на Универзитетот во Колорадо, нагласува: „Откривме дека времето на спиење за еден час порано е поврзано со значително помал ризик од депресија“.

Додека авторот д-р Ијас Даглас, научен соработник на Медицинскиот факултет Харвард, сугерира дека општествените норми ги фаворизираат утринските луѓе, потенцијално оставајќи ги ноќните бувови во состојба на неусогласеност и со нивниот биолошки часовник и со општествените очекувања.

Дополнително, изложувањето на дневна светлина може да игра заштитна улога, бидејќи ранобудниците имаат тенденција да искусат повеќе светлина од ноќните бувови.

Селин Ветер обезбедува практични совети за оние кои сакаат да го променат времето на спиење, нагласувајќи го влијанието на факторите на околината врз хронотипот на спиењето. Зголемената изложеност на дневна светлина и одржувањето на спалната соба темна ноќе може да помогне во усогласување на природниот часовник на телото. Промената на секојдневните навики, како што се утринското вежбање, избегнувањето на доцните ноќни дози кофеин или тешките оброци, минимизирањето на внесот на шеќер и воздржувањето од екраните еден час пред спиење, исто така може да придонесе за поздрав распоред на спиење.

  Како да се смирите кога животот е хаотичен

Бидејќи општеството сè повеќе ја препознава сложената врска помеѓу моделите на спиење и менталното здравје, оваа студија нуди едноставен, но моќен увид дека скромното прилагодување во времето на спиење може да послужи како проактивна мерка против ризикот од депресија.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

93 Гласови
Да Не
Како да се смирите кога животот е хаотичен

Како да се смирите кога животот е хаотичен

4 начини за лекување на анксиозност

4 начини за лекување на анксиозност