in

5 совети како да ги избегнете најчестите сообраќајни несреќи

Паметното возење и концентрацијата се најдобриот начин да се избегнат сообраќајните несреќи.

Секој возач го знае специфичниот звук при судар, иако тоа е нешто што не сакаме да го доживееме. Сепак, со неколку превентивни мерки, можеме значително да ги намалиме шансите за изложеност на сообраќајни несреќи.

Гледајте напред и држете растојание за да избегнете сообраќајни несреќи:

Гледајте најдалеку што можете и држете растојание од околу три секунди во однос на возилото пред вас.
Концентрацијата на пат пред вас може да ви помогне да забележите потенцијални опасности како предмети на патот, пешаци или возила кои даваат сигнали за свртување. Ова ви дава доволно време за безбедна реакција.

Нагло свртување и како да избегнете превртување:

Доколку морате нагло да свртите, прво свртете го воланот, па потоа стиснете на сопирачките.
Водете сметка за можноста од превртување и избегнувајте непотребни манипулации со воланот кои можат да предизвикаат сериозни последици.

Како да постапите ако излетате од патот:

Ако ви се случи излетување, не обидувајте се одма да се вратите на асфалтот. Постепено отпуштете го гасот и држете правец.
Вашата безбедност е најважна, и избегнувајте рептилни движења со воланот кои можат да доведат до превртување.

Како да постапите доколку ви пукне гума:

При експлозија на гумата, постепено отпуштете гасот и држете правец.
Не обидувајте се брзо да застанете, бидејќи контролата на возилото може да биде изненадувачки тешка.


Лизгави патишта и како да го задржите контролата:

Ако патот е лизгав, завртете го воланот во насоката на пролизгувањето.
Останете фокусирани и реагирајте според условите на патот.

 

Истражувањата покажуваат дека сообраќајките најчесто се случуваат од невнимание предизвикано од прегласна музика, пушење цигара додека возите, телефонирање и зборување па дури и со “hands-free “.
 
Затоа, нека ништо не го одвлекува вашето внимание додека возите.

Паметното возење и концентрацијата се најдобриот начин да се избегнат сообраќајните несреќи. Колку и овие мали – големи совети да се корисни, сепак, ништо не вредат ако не биде концентрирани на вашето возење.

  Како правилно се организира багаж во автомобил

Одберете безбедност пред сè и не дозволувајте да ве одвлече несигурноста.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

26 Гласови
Да Не
Kако да проверите дали треба да ги замените гумите

Kако да проверите дали треба да ги замените гумите

Како најлесно да тестирате свежина на јајца?

Како најлесно да тестирате свежина на јајца?