in ,

4 начини за лекување на анксиозност

Дознајте зошто анксиозноста оди рака под рака со депресијата и раздразливоста – и како да ја третирате.

Во денешниот свет со брзо темпо, анксиозноста стана најраспространетата грижа за менталното здравје, што влијае на речиси еден од 10 луѓе. За разлика од другите проблеми со менталното здравје, анксиозноста е помалку стигматизирана, веројатно затоа што повремените грижи се универзално искуство.

Сепак, хроничната и тешка анксиозност може да биде изнемоштена, да влијае на физичкото здравје, секојдневното функционирање и целокупната благосостојба.

Од клучно значење е да се разликува анксиозноста од стравот, бидејќи анксиозноста се врти околу исчекувањето на идните закани, слично на грижата за мечките кога не се во шумата.

За жал, телото често реагира слично на двете, што доведува до постојана состојба на немир, физичка напнатост и разни симптоми како главоболки и стомачни болки.

Анксиозноста, исто така, влијае на расположението, често коегзистира со депресија и раздразливост. Постојаната грижа за иднината ги исцрпува поединците, придонесувајќи за деморализација и исцрпеност, дури и кога тие успеваат да спијат целосен ноќен сон – луксуз често неостварлив за оние кои страдаат од анксиозност.

Неколку подмножества на анксиозност, вклучително и социјално анксиозно растројство и панично растројство, дополнително го комплицираат пејзажот. Сепак, добрата вест е дека анксиозноста многу се лекува преку различни стратегии за поддршка:

Когнитивно-бихејвиорална терапија (КБТ):

Когнитивно-бихејвиорална терапија има за цел систематски да ги идентификува и предизвикува мислите што предизвикуваат анксиозност. Поединците учат да ги заменат автоматските, ирационални мисли со порационални, обезбедувајќи моќна алатка за преобликување на менталните модели.

Терапија со изложеност:

Вообичаено за специфични фобии, терапијата со експозиција вклучува постепено соочување со ситуации кои предизвикуваат анксиозност, истовремено активирајќи го одговорот за релаксација на телото. Ова им помага на поединците да изградат отпорност против огромните стравови.

  Зошто емоциите можат да го потиснат апетитот

Внимателност:

Практиките како што се медитација, водени слики, вежби за дишење и скенирање на телото помагаат да се зауздаат неизбежните грижи, поттикнувајќи чувство на контрола над мислите и емоциите.

 

Лекови:

Додека психотропните лекови можат ефикасно да ги ублажат симптомите на анксиозност, тие често се сметаат како резервен, а не како примарен третман поради ризикот од зависност. Другите форми на третман се подеднакво или поефикасни без оваа грижа.

Клучно е да знаете кога да побарате помош. Треба да се земат предвид факторите како што се зачестеноста, времетраењето, интензитетот и влијанието на анксиозноста врз секојдневниот живот.

Повремената анксиозност е нормална, но постојаната дневна вознемиреност која трае шест месеци или повеќе може да сигнализира поголем проблем. Влијанието врз работата, општествениот живот и способноста за уживање во активности обезбедува дополнителни знаци за барање стручна помош.

Во свет каде што преовладува анксиозноста, разбирањето на нејзините нијанси и барањето соодветна поддршка може да биде првиот чекор кон враќање на чувството на смиреност и благосостојба.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

40 Гласови
Да Не
Будењето рано го намалува ризикот од депресија

Будењето рано го намалува ризикот од депресија

Зошто емоциите можат да го потиснат апетитот

Зошто емоциите можат да го потиснат апетитот