in ,

7 дневни очекувања кои ни трошат 90 проценти од среќата

Најголемите и најтешки разочарувања во животот се поради погрешни очекувања.

Најголемите и најтешките разочарувања во нашиот секојдневен живот често се резултат на погрешни очекувања. Ова е особено точно кога станува збор за нашите односи и интеракции со другите. Затоа, не ги намалувајте вашите стандарди, но запомнете дека отстранувањето на вашите очекувања од другите е најдобриот начин да избегнете да бидете целосно разочарани и исцрпени од нив.

Што значи дека е време да …

 

1. Престанете да очекувате сите да се согласуваат со вас

Вие заслужувате да ја пронајдете радоста на животот на свој начин. Вие заслужувате да живеете живот со кој сте во тек. Не дозволувајте мислењата на другите да ве натераат да го заборавите тоа. Не сте на овој свет за да ги исполнувате очекувањата на другите, ниту треба да чувствувате дека другите се тука за да ги оправдаат вашите. Всушност, колку повеќе ги подобрувате вашите сопствени одлуки во животот, толку помалку ви е потребно постојано одобрување од сите други.

Мора да се осмелите да бидете свои и да ја следите сопствената интуиција, колку и да е застрашувачко или чудно што може да се чувствува или да се покаже. И не се споредувајте со другите – не се обесхрабрувајте од нивниот напредок или успех. Следете го вашиот сопствен пат и останете верни на сопствената цел . Успехот е на крајот да го поминете животот на свој начин.

2. Престанете да очекувате луѓето да покажат повеќе почит отколку нивото на почит што обично го покажувате кон себе

Вистинската сила е во душата и духот, а не во мускулите. Станува збор за верба и доверба во тоа што сте, и подготвеност постојано да дејствувате по тоа. Одлучете оваа минута никогаш повеќе да не молите никого за љубов, почит и внимание што треба да си ги покажувате секојдневно.

3. Престанете да очекувате (и да сакате) на сите да им се допаѓате

Можеби се чувствувате непожелно и недостојно за една личност, но за друга сте бесценети. Затоа никогаш не заборавајте ја вашата вредност! Колку и да сте добри со луѓето, секогаш ќе има една негативна личност која ќе ве критикува. Насмевнете се, игнорирајте ја нивната грубост и продолжете. Наместо тоа, поминувајте време со оние кои ве ценат.

  Како да го направите возењето помалку стресно

За волја на вистината, во овој премногу поврзан свет кој се обидува да ве направи како сите други, најтешката битка што ќе треба да ја водите во просечен ден е битката да бидете свои. И додека се борите, нема да им се допаѓате на сите. Понекогаш луѓето ќе ве нарекуваат со имиња затоа што сте „различни“, но тоа е сосема во ред. Работите што ве прават различни се работите што ве прават ВАС, а вистинските луѓе ќе ве сакаат поради тоа на долг рок.

4. Престанете да очекувате луѓето совршено да се согласат со вас за тоа кои се тие

Да ги сакаш и почитуваш другите значи да им дозволиш да бидат свои. Кога ќе престанете да очекувате луѓето да бидат на одреден начин, можете да почнете да ги цените такви какви што навистина се. Затоа, обрнете големо внимание и почитувајте ги луѓето поради нивната уникатност, а не поради тоа што сакате да бидат.

Едноставно, повеќето луѓе не ги познаваме половина од она што мислиме дека го познаваме, а вистинското запознавање некого е голем дел од она што ги прави прекрасни. Секое човечко суштество е извонредно и убаво на некој начин; потребно е само вистинските очи да го видат. Колку повеќе запознавате некого, толку повеќе ќе можете да погледнете подалеку од неговиот изглед и да ја видите убавината на тоа кои навистина се. 

5. Престанете да очекувате сите да знаат што мислите

Луѓето не знаат да читаат мисли. Тие никогаш нема да знаат како се чувствувате, освен ако не им кажете. Твојот шеф? Да, тој не знае дека се надеваш на унапредување бидејќи сè уште не си му кажал. Тоа слатко момче со кое не си разговарал затоа што си срамежлива? Да, погодувате, тој не ви дал време од денот едноставно затоа што не сте му дале време од денот.

Во животот, треба редовно и ефективно да комуницирате со другите. И честопати треба да ги отворите гласните жици и да ги изговорите првите зборови. Мора да им кажете на луѓето што мислите ако сакате значајна промена.

  Зошто одморот е важен за вашето здравје и среќа

6. Престанете да очекувате навидум силните луѓе за кои знаете дека се совршено „ОК“

Сите што ги познавате водат некаква битка, исто како и вие. Секоја насмевка или знак на сила крие внатрешна борба која е сложена и извонредна како вашата. Затоа, бидете дел од нечиј раст без да го имате тој став „Се брзам“. Што ќе посееш тоа ќе пожнееш. Секогаш можете да бидете пољубезни отколку што е потребно.

Исто така, запомнете дека прифаќањето на вашата светлина не значи игнорирање на вашата темнина. Честопати сме мерени според нашата способност да ги надминеме неволјите и несигурноста , а не да ги избегнуваме. Така, искористувањето на чесноста и транспарентноста што се однесуваат на вашите борби, за поддршка, споделување и придонесување за другите луѓе е една од најголемите награди во животот. Ова се случува природно ако го дозволиме, бидејќи сите споделуваме многу слични сомнежи, потреби и борби. 

И штом ќе го прифатиме ова, светот тогаш станува место каде што можеме да погледнеме некој друг во очи и да кажеме: „Јас сум изгубен и се борам во моментот“, а тие можат да кимнат со главата и да кажат: „Знам точно што ти значи. Не си сам/а“.

7. Престанете да очекувате дека луѓето за кои се грижите веднаш ќе се променат

Ако има некое специфично однесување за кое се грижите за кое се надевате дека ќе исчезне со текот на времето, тоа веројатно нема да се случи. Ако навистина треба да се променат нештата, бидете искрени и ставете ги сите карти на маса (грациозно) за оваа личност да знае како се чувствувате и што треба да прави.

ога се обидувате да ги промените луѓето, тие често остануваат исти, но кога не се обидувате да ги промените – кога ги поддржувате и им дозволувате слободата да бидат такви какви што се – тие постепено се менуваат на најубав начин. 
Затоа што она што навистина се менува е начинот на кој ги гледате.

Почитувајте ги вашите граници додека ги олеснувате вашите очекувања

Со оглед на тоа што вредно работите на тоа да ги контролирате вашите очекувања, исто така е важно да одржувате здрави и разумни граници. Затоа што неизбежно ќе налетате на некој кој ве дискредитира, не ве почитува или се однесува лошо со вас без никаква очигледна причина. Клучот е да не се трошите себеси обидувајќи се да ги промените или да го добиете нивното одобрување (без очекувања) и да не оставите простор во вашето срце да ги мразите. Едноставно дајте си малку здрав простор…

Исто така, вежбајте да станете посвесни за вашите потреби, особено што се однесуваат на вашите очекувања. Забележете ги времињата и околностите кога сте огорчени поради исполнувањето на туѓите потреби. Постепено градете здрави граници велејќи им „не“ на бесплатните барања што предизвикуваат огорченост кај вас. Се разбира, ова може да биде тешко на почетокот бидејќи може да се чувствувате малку себично. Но, ако некогаш сте летале во авион, знаете дека стјуардесите ги упатуваат патниците да ги стават своите маски за кислород пред да се грижат за другите, дури и за своите деца. Зошто? Затоа што не можете да им помогнете на другите ако сте неспособни.

Сега е твој ред…

Да, вие сте на ред да се надевате на најдобро, но очекувајте помалку. Со тоа сигурно ќе внесете повеќе радост во вашиот живот. Сепак, пред да преминете наследен блог, оставете ни оценка и кажете ни што мислите. Вашите повратни информации ни се важни. ????

  10 работи во животот на кои често чекаме премногу долго

Која од горенаведените точки најмногу одекна во вашите уши?

 

 

„Јас не сум во овој свет за да ги оправдам вашите очекувања, а вие не сте во овој свет за да ги исполнувате моите“.
– Брус Ли


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

39 Гласови
Да Не
Неделен Хороскоп

Неделен хороскоп: 4-10 март

„Бомба“ од Министерскиот совет на Грција – СТОП за FlyOver