in , ,

Како да се смирите кога животот е хаотичен

Во свет полн со непредвидливост, наоѓањето смиреност бара повеќестран пристап.

Како да се смирите кога животот е хаотичен

Не толку далечната пандемија ги наруши животите и плановите, туркајќи многумина во доменот на неизвесноста. Соочувањето со неизвесна иднина може да биде неспорно стресно, што ги поттикнува поединците да бараат мудрост од различни извори за да се справат со хаосот.

Револуционерното истражувањена психологот од Харвард, Елен Лангер за „Илузијата на контролата“ фрла светлина врз нашата вродена тенденција да веруваме дека имаме поголемо влијание врз резултатите отколку што всушност имаме. Оваа илузија опстојува, дури и кога настаните се случуваат независно од нашите постапки. Препознавањето на овој недостаток на контрола, сепак, може да биде ослободувачко.

Признавањето на нашето ограничено влијание врз хаотичните настани – без разлика дали се работи за справување со непредвиден предизвик во третманите за плодност, пропаднат пат во кариерата или ненадејната недостапност на ценетиот летен камп – може да биде првиот чекор кон наоѓање мир среде превирањата.

Прифаќање на емоционалната агилност:

Психологот Сузан Дејвид од Медицинскиот факултет на Харвард сугерира дека нашата реакција на животните предизвици е поважна од самите настани. Во нејзината книга „Емоционална агилност“, наведува четири клучни чекори за развој на флексибилност во справувањето со хаосот:

1) Појавете се:

Наместо да ги потиснувате предизвикувачките емоции, пристапете им со љубопитност и љубезност. Проширете го вашиот емоционален речник за да стекнете подлабоко разбирање за вашите чувства.

2) Излезете од вашите мисли и смирите се:

Дистанцирајте се од вашите мисли, сфаќајќи дека емоциите се податоци, а не директиви. Гледајќи ги чувствата како искуства, а не како факти, вие се овластувате себеси поефикасно да се движите по нив.

  Будењето рано го намалува ризикот од депресија

3) Пронајдете го вашето зошто:

Основните вредности делуваат како компас. Моментите на гордост или разочарување може да ги откријат вашите вредности, водејќи ве во вистинската насока.

4) Продолжете понатаму:

Вие сте пилот на вашиот живот. Иако не можете да ги контролирате надворешните настани, вие имате контрола врз вашите реакции. Вежбите за дишење и внимателноста може да создадат простор помеѓу акциите и одговорите.

Напуштање на перфекционизмот:

Перфекционизмот често ја засилува анксиозноста во хаотични времиња. Клиничкиот психолог Виџајета Син советува против грубото самоосудување што го поттикнува перфекционизмот. Наместо тоа, прифатете ја несовршеноста. Започнете со мали чекори, како да го оставите креветот ненаместен или да послужите едноставен, хранлив оброк без да се стремите кон совршенство на Инстаграм.

Син ја нагласува важноста од признавање на ранливоста, соочување со несигурности и давање приоритет на она што навистина е важно. Отпуштајќи ја илузијата на беспрекорност, стануваме повеќе луѓе, помалку роботизирани, а хаосот ја губи својата контрола.

Во свет обележан со непредвидливост, наоѓањето смиреност бара повеќестран пристап. Со практикување емоционална агилност, откажување од потрагата по совршенство и разбирање на илузијата на контрола, можеме да се движиме низ бурите на животот со издржливост, поттикнувајќи моменти на спокојство среде хаосот. Запомнете, патот како да се смирите не е за елиминирање на хаосот, туку за совладување на уметноста да напредувате во него.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

75 Гласови
Да Не
Топ 7 начини како да научите нешто ново

Топ 7 начини како да научите нешто ново

Будењето рано го намалува ризикот од депресија

Будењето рано го намалува ризикот од депресија