in

„Бомба“ од Министерскиот совет на Грција – СТОП за FlyOver

Се „замрзнува“ со привремена наредба работата на проектот Прелет FlyOver на обиколницата околу Солун

Привремената наредба е издадена во пресрет на расправата во  на 17 април, за двете апликации за откажување на проектот.

Со привремена наредба на Државниот совет е одлучено запирање на работите за изградба на „FlyOver“ на обиколницата на Солун. Привремената наредба доаѓа по апелите на Здружението на жители на Константинопули, Здружението за заштита на Шеик Су и Здружението на тркачи од Солун.

Според правниот советник на Здружението на жители на Константинопули, Александрос Адамидис, со времената наредба од денеска мора да престанат сите работи што се изведуваа во регионалното подрачје на Солун за изградба на овој експресен пат.

Агенциите во својата апликација истакнаа дека градежната компанија започнала со дупчење во потоците Шеик Су со ризик да се предизвика неповратна штета на шумата. Како што беше посочено, „меѓу причините за суспензијата е создавањето на непоправлива штета на Шеик Су поради дупчењето на бреговите на потокот Малакопи, со последователно уништување на екосистемот и создавање услови за поплави во случај на малку посериозно невреме“.

Во барањето за суспендирање се упатува и на најавеното уривање на мостовите што го поврзуваат градот со шумата (мостовите Пераивос, Агиос Павлос итн.), што резултираше со отежнат пристап на противпожарните возила во случај на пожар и исклучување на жителите на Солун од пери-урбаната шума, како и недостаток на еколошка студија за ефектите врз флората, фауната и шумските посетители од сообраќајот на тешки возила на компанијата на шумските патишта Шеик Су.

Иако во моментов се гради само мал дел од патот, тоа не ги спречува огромните редици и застојот во сообраќајот кои предизвикуваат голема нервоза кај возачите. За околу четири години, со проектот „FlyOver“ Солун ќе добие нов бесплатен автопат, кој ќе придонесе за решавање на проблемот со сообраќајот во градот. Сегашната солунска обиколница „Ring Road“ е долга 31 километар“.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

43 Гласови
Да Не

7 дневни очекувања кои ни трошат 90 проценти од среќата