in ,

Зошто одморот е важен за вашето здравје и среќа

Мислите дека слободното време е губење време? За доброто на вашето здравје и среќа, можеби ќе сакате да се преиспитате

За некои од нас, одморите се тешки. Иако одвојувањето време од работа е дизајнирано да го ублажи стресот, тоа исто така може да создаде нешто ново. Прво, тука е распоредот, планирањето и подготовките за патување. Потоа, тука е промената во секојдневната рутина и загриженоста додека сте отсутни. Овие непотребни нервози можат да направат одморите да изгледаат повеќе како проблем отколку да се вистински одмор.

Но, експертите се согласуваат дека не треба да дозволиме таквите грижи да нè спречат да планираме патувања на редовна основа. Одморите, велат тие, даваат многу придобивки за емоционалното и физичкото здравје кои водат до поголемо задоволство од животот и може дури да ги подобрат нашите работни перформанси во целина.

Надминете го вашиот отпор

Ако хронично не сакате одмор, не сте сами. Според Институтот за семејства и работа (FWI), непрофитен истражувачки центар со седиште во Њујорк, 79 отсто од вработените имале пристап до платено отсуство во 2022 година, но 36 отсто не земале и не планирале да го земат својот целосен одмор. Сепак, повеќе од половина изјавиле дека се чувствуваат преоптоварени со нивниот обем на работа.

Па зошто им одолеваме на одморите?

Една од причините е чувството на вина, вели Џо Робинсон, консултант за работа и автор на книгата Work to Live: A Guide to Getting a Life. Според US News and World Report, речиси 40 проценти од нас веќе работат повеќе од 50 часа неделно; дали нашите преоптоварени колеги треба да нè покриваат додека нè нема? И бидејќи работодавците ги презираат мрзливите, дали нашите работни места ќе не чекаат кога ќе се вратиме?

Дајте си причина

Ако ви треба помош за легитимирање на вашиот следен одмор, размислете за ова: Редовните паузи од работното место се добро осигурување од класичен burnout.

  Kако да проверите дали треба да ги замените гумите

FWI известува дека 26 проценти од работниците сметаат дека „често или многу често се прегорени или под стрес од нивната работа“. Списанието за медицина на трудот и животната средина известува дека трошоците за здравствена заштита се до 50 проценти поголеми за работниците со највисоко ниво на стрес.

„Студиите покажауваат дека одморот може да го намали ризикот од срцев удар за 32 отсто кај мажите на возраст од 35 до 57 години и да го намали ризикот од смрт на половина кај жените на возраст од 45 до 64 години“, вели Робинсон.

„Луѓето кои користат вистинско време за одмор се поздрави, како резултат на тоа и не се разболуваат толку често“.

Но, добрите одмори не го намалуваат само стресот; тие исто така можат да произведат посреќни и поздрави вработени. Една студија на FWI покажа дека меѓу работниците кои земаат седум дена или повеќе одмор, 85 проценти се враќаат чувствувајќи се опуштено по завршувањето на одморот. Робинсон, на пример, верува дека позитивните чувства што ги враќаме со нас од одмор ги подобруваат нашите перформанси на работното место. „Луѓето кои добиваат вистинско време за одмор се поздрави како резултат на тоа и не се разболуваат толку често“, вели тој. Тие, исто така, имаат помалку незадоволство што никогаш не можат да се извлечат. Постојат докази дека одморите исто така не поддржуваат да уживаме во побалансиран живот.

Прегрнете ја промената

Да се ослободи значи: „да престане да зазема или држи; да се откажам“. Од кои вкоренети модели или територија ќе се откажете? Некој продавач можеби ќе треба да се врати на исто работно место по некое време. Меѓутоа, некој што работи во тивка кабина, може да се откаже од хамакот и наместо тоа да бара авантура.

  Викенд патување со уживање - Водич за незаборавни спомени

Ако мислите дека мора да постигнете нешто за време на вашето слободно време, размислете да одите на одмор што вклучува разни часови, спортски активности или некој друг вид искуство преку учење. 

„Активниот ангажман, новитетот и предизвикот се она што води до задоволство од животот“, вели Робинсон. Полнењето на батериите со пробување на нешто ново не само што ќе направи да се чувствувате подобро, туку и ќе ја зголеми вашата креативна енергија кога ќе се вратите на работа.

Што и да правите, одолејте се на искушението да ја донесете на одмор вашата работа. Заборавете ги мобилните телефони, лаптопот и грижите за тоа како се одвиваат работите без вас.

Замислете го одморот како полнење на бунарот пред да се исуши. Уживајте во вашата можност едноставно да бидете во светот, без ништо да се бара од вас, и верувајте дека ќе се вратите олеснето и многу поисполнето од одморот.

Водич за вистински одмор

За да планирате идеален одмор, размислете за овие важни прашања:

1. Кој си ти?

Дали сте бункер, плопер или малку од двете? Знајте ги вашите потреби и преференци пред да одлучите за патувањето – особено ако одите со придружник или група.

Размислете за парот кој се бореше за заеднички одмори додека не се договорат за условите. Понекогаш одеа на „одмор“, што значеше да се спуштат на некое убаво место за да читаат книги, да ги избегнат роковите и да спијат до доцна.

Други времиња тие одеа на „патување“, што значеше истражување на различна култура и скокање од локација до локација.

Едниот формат на одмор беше релаксиран, другиот беше стимулативен – и двајцата се ослободија стресот (откако двете страни се договорија за акциониот план – каков одмор сакаат).

  Како да го направите возењето помалку стресно

2. Зошто одиш на одмор?

Каков вид на полнење е потребно за вашата батерија? Дали копнеете да се одморите и да се опоравите откако ќе завршите некој проект? Или да истражувате, талкате и да влевате чудо во животот што исчезнал? Дали ви треба разгален спа одмор за да помогнете да се ослободите од тие 15 зимски килограми? Забава во винска дестинација со другарите? Смирено време со семејството? Разберете ги вашите намери за одмор и ќе имате многу подобра идеја за видот на искуство што најмногу ќе ви одговара.

3. Што ќе правиш?

Најдобрите одмори го мешаат времето на престој со задоволство и откривање на нешто ново. Одлучете – но не се напрегајте – што ќе правите додека сте отсутни. Избегнувајте да закажувате патувања и активности толку цврсто што не можете да се занесете во ненадејни желби или да ги искористите спонтаните можности. Без простор за движење, вашата маршрута може да стане ограничена како вашата кабина.

4. Кога ќе одиш?

Намалете ги нервозите, со планирање доволно однапред за да можете да го преуредите обемот на работа и да избегнете непријатни изненадувања за вашите соработници. Напишете ги датумите со мастило, но не чувствувајте дека треба да планирате децении однапред.

За повеќето професионалци, известувањето од три месеци за еднонеделен одмор е доволно.

Размислете за периодот од годината, исто така: ако патувате надвор од сезоната, ќе избегнете гужви од туристи, но од друга страна туристичките атракции може да бидат затворени. Одете секогаш кога е соодветно за вас. И ако изгледа дека нема време за да биде она вистинското, одете во секој случај и уживајте!


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

39 Гласови
Да Не
Едноставни стратегии за да најдете авантура секој ден

Едноставни стратегии за да најдете авантура секој ден

Како да го направите возењето помалку стресно

Како да го направите возењето помалку стресно