in ,

Зошто инспирацијата е мотор на среќата

Истражете ги петте особини на оваа емоција и сознанија за допирање на нејзината трансценденција и меѓусебна поврзаност.

Зошто инспирацијата е мотор на среќата

Инспирацијата е сè за будење на можноста. Тоа често вклучува чувство толку страсно за нешто што треба да направиме нешто со таа желба. И иако можеби мислиме дека е корисно само за да не туркаме да постигнеме големи нешта, истражувањата сугерираат дека е исто така благодет едноставно да се направи што било.

Поединците кои постигнуваат повисоки резултати на скалите за инспирација пријавуваат поголема апсорпција во задачите отколку луѓето кои постигнуваат пониски резултати. Тие, исто така, покажуваат посилна желба да ја завршат својата работа и се помалку конкурентни, што е некако одлична комбинација. Ова покажува дека инспирацијата може да не поттикне да преземеме акција затоа што е значајна за нас, а не само да ги импресионираме другите. Овој тип на работа и ги задоволува нашите души и дава најдобри резултати.

Сепак, честопати е тешко да се дојде до инспирација, особено ако сме под стрес или исцрпени. Можеби ќе се најдеме себеси како чекаме инспирација како што чекаме автобус – и се чувствуваме разочарани и вознемирени кога таа не се појави.

И иако е вистина дека не ја создаваме нашата сопствена инспирација, можеме да негуваме подготвеност за тоа. Разбирањето на петте особини што го дефинираат ова понекогаш минливо чувство може да помогне.

 

1) Инспирацијата е покана.

Не можеме да бидеме инспирирани без наша дозвола: мора да дозволиме тоа да се случи, што значи да научиме да бидеме приемчиви. Ова вклучува некои ризици.

Најпредизвикувачкиот аспект на приемчивоста е прифаќањето дека можеби сме променети од она што го добиваме. А промената може да биде тешка дури и ако е на подобро. Повикувањето на инспирација значи да се откажеме од две идеи: дека не можеме да се промениме и дека одржувањето на навидум удобна хомеостаза е поважно.

  Богатство на вкусовите е клучот за заборавената среќа

Како што ги испуштаме тие идеи, стануваме подготвени да наидеме на непознати верзии од себе за да растеме.

 

2) Инспирацијата не е за високи достигнувања.

Важно е да славиме мали победи, а тоа ни помага да бидеме отворени за позитивни емоции и да ги практикуваме секојдневно. Ова го урива митот дека инспирацијата е поврзана само со големи работи.

Исто така, покажува дека инспирацијата е процес. Кога го потврдуваме секој чекор кон целта, полека можеме да развиеме чувство на постигнатост; ова помага да создадеме некоја внатрешна мотивација во нас. И ова може да не одржи за време на суви магии кога чекаме да добиеме повеќе инспирација.

 

3) Инспирацијата е неограничена.

Вистинската инспирација доаѓа со чувство на слобода. Размислете за полнење на балон со топол воздух и олабавување на неговите прицврстувачи; само се крева сам без многу труд. Истото може да се случи кога се чувствуваме инспирирани. Се чувствуваме експанзивни, со отворено срце и кренати без некој посебен напор.

Ова чувство на слобода и леснотија помага да се спротивстави на една од другите пречки кон инспирацијата: високите очекувања. Тука нема ништо што навистина треба да го сфатите. Не треба да го сфатите како што треба. Можете да ослободите се што се чувствувате како да ве кочи и да дозволите инспирацијата да ја направи својата магија врз вас.

 

4) Инспирацијата е трансцендентна.

Елизабет Гилберт го опиша целиот притисок што го чувствувала по успехот на нејзиниот бестселер „Јади, моли се, сакај“ и стравот дека никогаш нема да може да го изедначи. Но, таа се утеши со идејата дека инспирацијата не доаѓа од нашите сопствени умови; тоа е нешто што ни се случува.

  Како да ја трансформирате вашата недела со незапирлива мотивација

Тоа не значи дека немаме никаква улога во тоа, објаснува Гилберт, но не можеме да ja присилиме. Она што можеме да го направиме е да продолжиме да се појавуваме.

Правете ја вашата работа, што и да е тоа – пишување, сликање  и немојте премногу да се закачувате за периодите кога се чини дека ништо не се случува. Кога работиме со сили надвор од нас самите, мора да бидеме трпеливи. Ова е како инспирацијата и ни овозможува да создадеме или да постигнеме нешто што никогаш не сме мислеле дека е во нас.

 

5) Инспирацијата е циклична.

Може да биде тешко да се прифати дека магијата не трае. Тоа е циклично. Тоа е непостојано. Не можеме постојано да живееме во инспирирана состојба, но кога таа нè напушти, тоа не значи дека ја нема засекогаш. Ако разбереме дека инспирацијата е подарок и останеме подготвени да ја прифатиме, ќе бидеме подготвени следниот пат кога ќе се појави.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

40 Гласови
Да Не
Зошто емоциите можат да го потиснат апетитот

Зошто емоциите можат да го потиснат апетитот

Богатство на вкусовите е клучот за заборавената среќа

Богатство на вкусовите е клучот за заборавената среќа