in , ,

Богатство на вкусовите е клучот за заборавената среќа

Кога нешто целосно забележуваме и цениме, создаваме пат до радоста

Богатство на вкусовите е клучот за заборавената среќа

Сите можеме да се потсетиме на моментите кога ќе подзастанеме за вистински да цениме некоја личност, оброк, изгрејсонце или зајдисонце. Ова е засладување и вклучува да се биде свесен за нешто – и да се добие вистинско задоволство од тоа. Но, повеќето од нас не го прават тоа доволно често.

Многу е лесно е да се фрли вкусот под другите елементи на радост, како што се благодарност и сочувство. Сепак ние веруваме во спротивното и се надеваме дека ќе ве убедиме да одвоите повеќе време за да уживате во животот.

Проблем со допаминот

Допаминот е една од мозочните хемикалии кои го регулираат нашето расположение; тој е познат како „хемикалија за задоволство“. Секогаш кога ќе доживееме задоволство, добиваме зголемување на допаминот, што не става во добро расположение.

Соодветно, ако нивото на допамин се намали, нашето расположение паѓа. Некои форми на депресија се карактеризираат со длабоко губење на задоволството (наречено анхедонија) и обично е вклучен допаминскиот систем.

Допаминот е исто така тесно поврзан со мотивацијата. Мозокот е ориентиран кон работи кои даваат задоволство, а нашите неврохемикалии се редат за да ни помогнат да ги добиеме тие работи. Тоа е како допаминот да вели: „Ох, тоа беше добро! Сакам повеќе од тоа“.

Ова функционираше прекрасно кога нашите предци и нивните мозоци се развиваа; ресурсите беа оскудни, така што имаше мала опасност некој да претера со добрите работи што му беа достапни. Сега, опкружени сме со работи кои можат да обезбедат допамински врвови кои не се воопшто здрави.

  7 дневни очекувања кои ни трошат 90 проценти од среќата

Повеќето од нас носат дури и мал диспанзер за допамин во нашите џебови: секој пат кога ќе ги извадиме телефоните за компулсивно да ги провериме социјалните мрежи или нашите портали за вести или да направиме некое купување преку Интернет, добиваме уште една доза на допамин.

За жал, не постои клуч за затворање за задоволство. Што се однесува до нашиот мозок, колку повеќе задоволство – колку повеќе допамин – толку подобро. И ова е основата на многу зависности: колку е поинтензивно и пократко задоволството, толку е посилен нагонот на мозокот да добие повеќе од него. Овој импулс е вграден во нашите невронски мрежи.

Честопати сме водени да користиме волја за да ги скротиме нашите импулси, но силата на волјата е конечен ресурс. Никој од нас нема доволно од тоа за да им одолее на сите краткорочни задоволства кои ни го бараат вниманието.

И токму тука доаѓа вкусот.

Решението за вкус

Сè поголем број истражувања сугерираат дека зачинувањето може да ни помогне да уживаме во поздрав однос со храната – со позитивни ефекти и врз тоа што и колку јадеме.

Но, неодамнешните студии покажуваат дека придобивките од вкусот се многу поголеми од таа врска. Уживањето може да помогне да се заштитат војниците од траумите на борбите. Тоа е поврзано со зголемена благосостојба. Тоа може да помогне при закрепнување од низа зависности.

Истражувањата за вкусот ни предочуваат дека може да се произведе мерливо и трајно влијание, доволно за да го зголемиме нашиот нервен одговор на идните позитивни искуства. Во една студија, истражувачите обучија група учесници во едноставна практика на вкус – како да уживаат во слика – додека контролната група не доби обука. Двете групи гледаа исти слики, но групата обучена за вкус ги оцени како попријатни сликите од контролната група. Тие, исто така, покажаа зголемена активност во областа на емоционалното возбудување на нивниот мозок.

  Зошто инспирацијата е мотор на среќата

Истражувачите потоа побараа од двете групи да погледнат уште еден сет на слики 20 минути подоцна без никакви упатства за вкус. Новата серија вклучуваше неколку позитивни слики од првото гледање, а овој пат групата за обучена за вкус ги оцени како попријатни отколку порано.

Ова е суптилно, но важно. Тоа покажува дека само во тие неколку моменти, тие субјекти можеле да го обучат својот мозок да внимава на нешто, да го цени повеќе и да го засили неговото влијание врз нив. Тоа создаде, барем на краток рок, трајно влијание.

Ова можеме да го правиме секојдневно. Само изберете една работа за вкус што се појавува во вашиот секојдневен живот. Можеби тоа е вашето утринско кафе, изгрејсонцето, прошетката по вечерата. Кога ќе го забележите или доживеете следниот ден, тоа може да понуди позитивен поттик – без да направите ништо. Тие области на мозокот ќе се активираат само со тоа што ќе го видите или ќе го направите тоа повторно.

Така можете да си го направите животот посладок – не со промена на ништо, туку со ценење на она што е веќе тука и постои.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

50 Гласови
Да Не
Зошто инспирацијата е мотор на среќата

Зошто инспирацијата е мотор на среќата

Едноставни стратегии за да најдете авантура секој ден

Едноставни стратегии за да најдете авантура секој ден