in

Како најлесно да тестирате свежина на јајца?

Постапката е едноставна. Наполнете сад или тегла со ладна вода. Ставете ги јајцата во водата.

Како најлесно да тестирате свежина на јајца?

Овој метод функционира бидејќи лушпите од јајцата се порозни

Во минатото, кога јајцата не доаѓаа дома во тетрапак со испечатен рок на употреба, луѓето имаа различни трикови за да се уверат дека јајцата се свежи.

Вашите очи и нос се најдобрите алатки за одредување на свежината – но не можете да мирисате или да ја видите внатрешноста на јајцето пред да го скршите.

За среќа, постои уште еден начин: тест за пливање на јајца!

Постапката е едноставна. Наполнете сад или тегла со ладна вода. Ставете ги јајцата во водата.

Ако вашето јајце потоне до дното и „лежи на страна“, тоа е многу свежо. Ако јајцето стои на едниот крај на дното – старо е неколку недели, но сепак е добро за јадење.

Меѓутоа, ако вашето јајце исплива на површината – веќе не е свежо. Не јадете го!

Причината зошто овој метод функционира е затоа што лушпите од јајцата се порозни, што значи дека дозволуваат да помине малку воздух. Свежите јајца имаат помалку воздух во себе, па тонат на дното. Постарите јајца имале повеќе време воздухот да навлезе во лушпите, поради што тие лебдат.

На крајот на краиштата, погледнете го видеото и се ќе ви биде јасно. Истиот метод работи и на кокошкини но и на други видови јајца, како на пример јајца од препелица.

  Дали мажите природно се подобри во навигацијата од жените?

Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

26 Гласови
Да Не
5 совети како да ги избегнете најчестите сообраќајни несреќи

5 совети како да ги избегнете најчестите сообраќајни несреќи

Здиплете го чаршавот со ластик "под конец"

Здиплете го чаршавот со ластик “под конец”