in

Безбедно возење на дожд во 15 чекори

Возењето во дождливи услови бара комбинација од подготвеност, претпазливост и приспособливост.

Дождливото време може да ги трансформира коловозите во предизвикувачки средини, тестирајќи ги вештините и подготвеноста дури и на најискусните возачи. Додека капките дожд танцуваат на шофершајбната и патиштата блескаат со рефлективен сјај, важноста на безбедно возење во такви услови не може да се прецени. Во овој сеопфатен водич, ќе истражиме практични совети и основни мерки на претпазливост кои ќе ви помогнат да се движите низ невремето и безбедно да пристигнете на вашата дестинација.

 1. Проверете ја состојбата на вашето возило:

  Пред да излезете во дождливо време, проверете дали вашето возило е во оптимална состојба. Проверете ја длабочината на шарата на гумите, системот на сопирачките, фаровите и бришачите на шофершајбната. Соодветното одржување гарантира дека вашето возило е опремено ефикасно да се справува со влажни услови.
 2. Одржувајте соодветна шара на гумата:

  Соодветната шара на гумата е од клучно значење при возење на влажни коловози. Редовно проверувајте ги гумите и заменете ги ако шарата е истрошена. Добрата шара на гумата помага да се спречи хидропланирање, феномен кога гумите губат контакт со патот поради акумулација на вода.
 3. Вклучете ги вашите фарови при возење на дожд:

  Видливоста е значително намалена при дождливи услови, а вклучувањето на вашите фарови ја зголемува видливоста на вашето возило за другите на патот. Користете ги вашите фарови дури и во текот на дневните часови за да го подобрите вашето присуство и видливост за да бидете сигурни дека другите можат да ве забележат.
 4. Зголемете го следното растојание:

  Влажните коловози бараат подолго растојание за сопирање. Зголемете го просторот помеѓу вашето возило и возилото пред вас за да овозможите побезбедно сопирање. Оваа мерка на претпазливост станува особено витална кога патиштата се лизгави, што помага да се избегнат судири одзади.
 5. Возете дефанзивно при возење на дожд:

  Прифаќањето на одбранбен пристап на возење е најважно во услови на возење на дожд. Предвидете ги потенцијалните опасности, бидете претпазливи на раскрсниците и бидете внимателни за ненадејни запирања или промени на лента од други возачи. Одбранбеното возење ви помага ефикасно да реагирате на неочекувани ситуации.
 6. Избегнувајте користење на темпомат:

  Исклучете ја контролата на патувањето кога возите на дожд. Ова ви овозможува да имате подобра контрола над вашето возило, особено при нагло забрзување или забавување. Рачното управување со вашата брзина помага да се спречи хидропланирање.
 7. Останете во централните ленти:

  Водата има тенденција да се акумулира во надворешните ленти на патот, што ги влошува условите за возење. Држете се до централните ленти секогаш кога е можно, бидејќи водата обично се цеди поефикасно од оваа област на патот.
 8. Пазете се од хидропланирање:

  Хидропланингот се случува кога слој на вода се акумулира помеѓу гумите и површината на патот, што резултира со губење на влечната сила. Ако чувствувате дека вашето возило хидропланира, останете смирени, тргнете ја ногата од педалот за гас и управувајте во насоката во која сакате да одите. Избегнувајте ненадејни движења.
 9. Барички на патот и застоена вода:

  Внимателно пристапувајте кон баричките и застоената вода. Предизвикувачки е да се процени длабочината на водата на патот, па дури и баричките со плитки може да сокријат опасности. Возете низ водата внимателно и ако нивото на водата ви се чини високо, најдете алтернативен пат.
 10. Користете системи за одмрзнување и одмалување:

  Дождливото време често доведува до замаглени прозорци. Користете ги системите за одмаглување и одмрзнување на вашето возило за да одржите јасна видливост. Прилагодете ги поставките за да го насочите топол воздух кон шофершајбната и страничните прозорци.
 11. Чувајте ги бришачите на шофершајбната во најдобра состојба:

  Функционалните бришачи на шофершајбната се неопходни за јасна видливост при дожд. Веднаш заменете ги истрошените бришачи и погрижете се течноста за миење на шофершајбната да се надополни. Овој едноставен чекор ја подобрува вашата способност јасно да го гледате патот.
 12. Планирајте однапред и проверете ги ажурирањата за времето:

  Информирајте се за временските услови пред да тргнете на вашето патување. Планирајте маршрути што ја минимизираат изложеноста на лошо време и проверете ги временските ажурирања за да ги предвидите промените за време на вашето патување. Подготвеноста ви овозможува да донесувате информирани одлуки врз основа на најновите информации.
 13. Избегнувајте ненадејни маневри:

  Брзите движења може да доведат до губење на контролата на лизгавите патишта. Избегнувајте ненадејни маневри како што се остри кривини, нагли промени на лентата или силно сопирање. Постепените и мазни активности се клучни за одржување на стабилноста во услови на дожд.
 14. Знајте како да одговорите на лизгање:

  Лизгањето и пролизгувањето може да се случи дури и при највнимателно возење. Ако вашето возило почне да се лизга, управувајте во правецот во кој сакате да одите, избегнувајте нагло кочење на сопирачките и нежно користете ги сопирачките ако имате антиблокирачки систем. Вежбајте техники за одговор при лизгање во контролирана средина за да изградите доверба.
 15. Внимавајте на намалената видливост:

  Дождливите услови често резултираат со намалена видливост. Користете ги вашите ретровизори често и внимавајте на слепите точки. Сигнаализирајте добро однапред за какви било вртења или промени на лента, давајќи им доволно време на другите возачи да реагираат.
  Како да го направите возењето помалку стресно

Возењето во дождливи услови бара комбинација од подготвеност, претпазливост и приспособливост. Со тоа што ќе се осигурате дека вашето возило е во врвна состојба, ќе создадете одбранбени практики за возење и ќе бидете внимателни при неповолни временски услови и можете значително да ги намалите ризиците поврзани со дождливите коловози. Запомнете, не е само да стигнете до вашата дестинација, туку и безбедно да пристигнете, а овие практични совети ви служат како компас низ бурното време.

Така, следниот пат кога капките дожд ќе ви се залепат на шофершајбната, движете се низ дождот со сигурност, знаејќи дека сте опремени со знаење за безбедно возење во дождливи услови.


Не пропуштај

Придружи се на заедницата од над 100.000 пријатели

Без грижа, не спамираме :)

 

Ти се допаѓа?

43 Гласови
Да Не
Како да нуркате - 9 едноставни и практични совети

Како да нуркате – 9 едноставни и практични совети

Како правилно се организира багаж во автомобил

Како правилно се организира багаж во автомобил