in , , , , , ,

Запознајте го медицинското растение кое е херој борец против вирусите

Еве што покажа научната студија

Ехинацеа е лековито растение кое, поради докажаната ефикасност, е најпопуларно во време кога се присутни вирусни инфекции (кај нас достапни во HERO IMMUNO SuperShot – вите).

Со секој пад на имунитетот, честопати може да се слушне советот: „Земете ехинацеа.“ Тоа е навистина одличен сојузник од природата, но треба да се внимава на правилниот начин на употреба.

Echinaceae purpureae или виолетова рудбекија е едногодишно или повеќегодишно растение со висина од 60 до 180 сантиметри. Има специфични лигуларни цвеќиња долги два до четири сантиметри во изразена виолетова боја со карактеристични висечки ливчиња.

Овој вид ехинацеа е исто така најраспространет. Нејзината татковина е Северна Америка, а денес се одгледува низ целиот свет. Другите видови се исто така многу слични на Echinaceae purpurei . Општо земено, Echinaceae е име на род на растенија, а најчести се три вида: веќе споменатиот Echinaceae purpurea , потоа Echinaceae  angustifolia и Echinaceae  pallida .

Видови од родот Ехинацеа се користеле од племиња на домородните американци, домородното население на Северна Америка, со векови. Коренот на Echinaceae angustifolia се користи против многу болести: забоболки , главоболки, за подготовка на облоги при третман на изгореници, против каснување од змија или каснување од инсекти, за лекување на артритис, ревматизам, сепса и многу други болести.

 

Состав и дејство на ехинацеа

Ехинацеата е една од ретките растенија за кои постојат голем број клинички студии кои ја докажуваат и оправдуваат нејзината употреба како имуномодулатор и покажуваат антивирусна активност кај респираторни инфекции. Зелениот и коренот на растението се користат за медицински цели. Според ESCOP ( Европска научна соработка за фитотерапија ), официјален вид е Echinaceae purpurea . Неговата зелена боја содржи алкиламиди, деривати на кофеинска киселина (цикорна киселина), полисахариди, гликопротеини, флавоноиди и есенцијално масло (0,08-0,32%). Коренот содржи цикорна киселина, алкиламиди, полиацетилени и полисахариди.

Прочитај  7 многу важни причини да имате SEX

Најдобра кога е свежа или ладно цедена

Ако избереме препарати за ехинацеа за да помогнеме во само-лекување, потребно е да се обрне внимание на составот, односно типот на ехинацеа што е во производот. Овие препарати (кај нас достапни во HERO IMMUNO SuperShot – вите) се со највисок квалитет кога се направени од растителен екстракт и ладно цедени како што е предложено од  ЕСКОП. Свежото растение има три пати повеќе активни состојки (алкиламиди) отколку сушено растение. Алкиламидите оксидираат и се исклучително испарливи, така што голем дел се губи со сушењето и тие имаат имуномодулаторно дејство. Препаратите со ехинацеа главно доаѓаат во форма на ладно цеден сок, (кај нас достапни во HERO IMMUNO SuperShot – вите),свежа растителна тинктура, SIPF и суви стандардизирани екстракти (капсули, таблети).

Постојат повеќе од 800 различни препарати за ехинацеа на глобалниот пазар. При изборот потребно е да се обрне внимание на видот на ехинацеа што е во неа. Како што веќе споменавме, врз основа на клинички студии, откриено е дека ефективни се само видовите Echinacea purpurea и Echinacea pallida .

Докажана антивирусна активност на ехинацеа

Од 2009 до 2011 година беа објавени големи научни студии кои ја потврдија способноста на ехинацеа да спречи респираторни вируси (ин витро). Откриено е дека делува на вируси на грип А / Б (H3N2, H1N1, H5N1, H7N7), вирус на херпес симплекс и RSV.

Ефектот на ехинацеа  (кај нас достапни во HERO IMMUNO SuperShot – вите) врз имунитетниот систем е докажан со студијата спроведена на Универзитетот во Лондон. Пациентите ја земаа стандардизираната форма на ова растение орално осум дена. Клиничката студија потврди дека ехинацеа поддржува „слаб“ имунолошки систем во фазите на зголемен стрес или вирусни инфекции ( грип или настинка ).

Прочитај  8 мали нешта кои ќе ве направат среќни

Покрај тоа, студијата потврди дека имунолошкиот систем не може да се „стимулира“ со земање на нејзините препарати. Покрај оваа индикација, препаратите од рудбекија се користат за инфекции на уринарниот тракт, главоболка, симптоми на хроничен замор, егзема и алергии.

Не се препорачува употреба на препаратот подолго од осум недели. Препорачливо е да ги земате заедно со храна или голема чаша вода. Овие препарати се наменети за интензивна и краткотрајна терапија. Во првите две недели се земаат големи дози, по што се намалуваат.

Како да се намали ризикот од пренесување на коронавирус во автомобил

7 Бабски совети за здрава и сјајна коса