in , , , , , ,

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Клучот е кај нас, самите!

Збогум на стресот

Едно истражувања во САД докажало дека луѓето кои прават добри дела и даваат пари или го трошат своето време за добротворни цели имаат пониско ниво на стрес хормони во телото. Тие, исто така во животот доживуваат стрес, но добрите дела им помагаат да се чувствуваат подобро, што автоматски влијае на намалување на стрес хормоните во телото како што е кортизолот.

Среќа на работа

Луѓето кои без некои посебни причини се дарежливи кон своите колеги прават добра работна атмосфера. Колегите ги сакаат поради тоа, а на нив работното место им станува удобна средина. Познато е дека добрата атмосфера на работа придонесува за добро здравје.

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Смисла на несебичност

Неколку студии покажале дека дарежливите луѓе имаат чувство дека прават нешто добро за светот и дека зад нив светот ќе остане подобро место за живеење. Сето ова буди во нив чувство дека се несебични, им дава поширок поглед на нив самите но и на луѓето воопшто. Тоа се причините зошто таквите луѓе се чувствуваат добро во својата кожа, а тоа секако добро се одразува и на нивното здравје.

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Подолг живот

Дарежливи луѓе живеат подолго, докажува истражувањето на научниците од Универзитетот во Бафало. Научниците тоа го поврзуваат со пониското ниво на стрес во телото на дарежливите луѓе. Тие поради тоа ретко се разболуваат, а со самото тоа се долговечни.

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Посреќен брак

Дарежливи луѓе имаат посреќен брак. Зошто? Затоа што сте дарежливи кон своите партнери, а тоа секоја врска ја прави побогата и поубава.

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Ментално здравје

Едно истражување во САД покажува дека дарежливите луѓе се психички по здрави. Поретко страдаат од депресија, анксиозност и поретко доживуваат напади на паника. Научниците не можат да објаснат точно зошто е тоа така, но веруваат дека тоа е поврзано со пониското ниво на стрес хормоните во телото и поздравиот поглед на свет.

Прочитај  Ова се шесте фази на животот прикажани во една слика

Што ни помага а што ни одмага да бидеме поздрави!

Клучот е кај нас, самите!

За кои 3 работи најчесто сонуват мажите и жените

Како вашата насмевка или тага влијаат на вашиот партнер