in , , , ,

Која доза на витамин D е потребна за лекување на пациенти со Covid 19

Витамин D3 како дел од спречување на ширење на коронавирусот

Протоколот за третман на Covid 19 постојано се менува од откривањето на вирусот САРС-CoV-2, кој е причина за оваа болест. Иако Covid 19 може да биде асимптоматски, кај некои пациенти се манифестира како лесна или тешка клиничка слика и може да се манифестира како многу тешка пневмонија што завршува со смрт кај некои пациенти.

Дневна доза на витамин D.

Витамин D3 (холекалциферол) е форма на витамин D за која веќе долго време се знае дека е неопходна за правилен развој на коските, во препорачана дневна доза од 400 IU (меѓународни единици), или 10 µg. Ако се земе повеќе од препорачаната дневна доза, витамин D3 може да предизвика повраќање, дијареја, малаксаност, губење на апетит, оштетување на бубрезите и ментални нарушувања.

Покрај превентивните цели, витаминот D3 веќе долго време се користи во третманот на некои видови рак, бидејќи позитивно влијае на функционирањето на клетките кои се важни за имунитетот на нашето тело.

Како имуномодулатор, витамин D3 е исто така дел од терапијата на некои автоимуни болести , како што се мултиплекс склероза, ревматоиден артритис и дијабетес (дијабетес). Од почетокот на пандемијата, витамин D3 доби друга апликација.

Витамин D3 во висока доза во терапевтска улога на Covid 19

Тимот научници откри дека високи дози на витамин D3 може да доведат до фактот дека нивното тело е исчистено од САРС-КоВ-2 порано од очекуваното, спонтан тек на инфекција кај пациенти кои се позитивни на вирусот корона . Ова не е единствениот ефект докажан од студијата, но исто така беше откриено дека давањето високи дози на витамин D3 ги намалува знаците на воспаление, како што се, на пример, покачен фибриноген во крвта.

За да се постигне овој резултат, на пациентите им биле дадени 60.000 IU холекалциферол дневно седум дена за време на студијата . Ова е дури 150 пати повеќе од дневната доза од онаа што вообичаено се смета за препорачана дневна доза!

Докажано е дека луѓето кои имаат дефицит на витамин D3 имаат поголема веројатност да се разболат и да умрат од Covid 19 отколку луѓето кои имаат нормална количина на витамин D3.

Заштитната улога на витамин D3 при инфекција со корона вирус и за време на Covid 19 не е целосно јасна, но се претпоставува само дека заштитниот ефект на витамин D3 е резултат на неговиот веќе познат имуномодулаторски ефект кај други вирусни инфекции.

Студијата покажа дека употребата на витамин D3 во висока доза од 60 000 IU на ден во рок од седум дена може да ја подобри состојбата на пациентите кои страдаат од поблага форма на Covid 19 и да ја намали потребата за нега во единиците за интензивна нега.

Прочитај  4 знаци кое вашето тело ви ги дава кога сте под стрес

Додаток – не е лек

Важно е да се напомене дека витаминот D3 не е терапија што може да излечи Covid 19 и да го избрише вирусот корона и сите негови ефекти од телото. Иако студијата покажува дека 60 000 IU холекалциферол дневно за седум дена доведува до намалување на покачените нивоа на фибриноген во крвта, што е знак на воспаление, другите маркери на воспаление, како што се D-димер , прокалцитонин, CRP (Ц-реактивен протеин), остануваат покачени.

D-димерот е важен предиктор за смртност на Covid 19, особено ако е покачен над 1 μg / l. Студијата покажа дека витамин D3 за жал нема никакво влијание врз нивото на D-димер кај пациенти заразени со вирусот корона.

Дози на витамин D3 во тековниот протокол за третман на Covid 19

Протоколот на американските клиники во моментов вклучува витамин D3, покрај другите лекови, 5.000 IU еднаш дневно кај пациенти со поблага клиничка слика и 60.000 IU витамин D3 кај пациенти со потешка клиничка слика .

Како профилакса, се препорачува да се зема витамин D3 4000 IU на ден.

Витамин D3 како дел од спречување на ширење на коронавирус

Како да направите кафе кое ќе ве направи попаметни

Како да се намали ризикот од пренесување на коронавирус во автомобил