in , , , , ,

Дали ја знаете оваа животна лекција на Ајнштајн?

Прашањето што студентите најчесто му го поставувале било:

Дали знаевте дека додека Ајнштајн одржувал предавања на неколку универзитети прашањето што студентите најчесто го поставувале било:
– Веруваш ли во Бога?
А тој секогаш одговарал:
Верувам во Богот на Спиноза.
Оние кои не го читале Спиноза, не го разбрале одговорот.
Барух Де Спиноза бил холандски филозоф кој се смета за еден од тројцата најголеми рационалисти во филозофијата.
Ова е Бог или природата на Спиноза:
Бог би рекол:
′′ Престани да се молиш и да ги чукаш градите! Она што сакам да го направите е да излезете во светот и да уживате во животот.
Сакам да се смеете, да пеете, да се забавувате и да уживате во сè што направив за вас.
Престанете да одите во оние темни, темни, студени храмови што сами ги изградивте и верувајте дека е мојот дом!
Мојата куќа се планините, шумата, реките, езерата, плажите, каде што живеам и изразувам Љубов за тебе.
Престани да ме обвинуваш за твојот мизерен живот!
Никогаш не реков дека има нешто лошо во тебе, дека си грешник или дека твојата сексуалност е лоша.
Сексот е подарок што ви го дадов и со кој можете да изразите љубов, екстаза, радост. Затоа, не ме обвинувај за сè што направи да веруваш.
Престани да читаш свето писмо што немаат врска со мене!
Ако не можете да ме прочитате во зора, во пејзаж, во очите на вашите пријатели, во очите на вашиот мал син, нема да ме најдете во ниту една книга.
Верувај ми и престани да ми насочуваш барања!
Дали ќе ми кажете како да ја работам мојата работа?
Престани да се плашиш од мене!
Јас не го осудувам, ниту го критикувам, ме раздразнува, ниту му пречам, ниту го казнувам.
Јас сум чиста Љубов.
Престани да бараш прошка од мене!
Нема што да се прости.
Ако го направив се ова, го исполнив со страсти, ограничувања, задоволства, чувства, потреби, противречности, слободна волја.
Како да те обвинам за нешто што го создадов во тебе?
Како да казнам за нешто што  јас го направив тоа?
Дали мислите дека би можел да создадам место да ги запалам сите мои деца кои не се однесуваат добро до крајот на вечноста?
Што би направил Бог за ова?
Заборавете секаков вид заповед, секаков вид закон, кои се трикови за да ве манипулираат, за да ве контролираат, тоа само создава вина во вас!
Почитувај ги ближните и не прави им го на другите она што тие не го сакаат за тебе!
Обрнете внимание на вашиот живот, состојбата на тревога нека ви биде водилка!
Овој живот не е тест, ниту чекор, ниту чекор по патот, ниту проба, ниту увертира за рајот.
Овој живот е сè што постои тука и сега, и само вие треба.
Го направив апсолутно бесплатно Без награди, без казни.
Нема гревови, нема доблести.
Никој не брка рекорд.
Апсолутно сте слободни да го направите вашиот живот рај или пекол.
Не можев да ви кажам дали има нешто после овој живот, но можам да ви дадам совет: Живејте како ова да ви е единствената шанса да зграпчите, да сакате, да постоите. Па ако нема ништо, ќе уживате во можноста што ви ја дадов.
И ако има, бидете сигурни дека нема да ве прашам како сте се однесувале или не.
Ќе ве прашам дали ви се допадна, дали се забавувавте, што најмногу ви се допадна, што научивте.
Престани да веруваш во мене!
Верувањето е погодување, замислување.
Не сакам да веруваш, сакам да ме почувствуваш.
Сакам да ме почувствуваш кога ќе ја бакнеш саканата, кога ќе го гушнеш детето, кога ќе го погалиш кучето, кога ќе се бањаш во море.
Престани да ме фалиш! Каков Египетски Бог верувате дека сум? Ме нервира што ме фалат. Уморен сум од благодарност. Дали се чувствувате благодарни?
Покажете го тоа грижејќи се за себе, своето здравје, својата врска, светот.
Се чувствувате изгледано, изненадено? Изразете ја вашата радост! Ова е еден начин да ме пофалите.
Престанете да ги комплицирате работите и да го повторувате како папагал она што го учевте за мене!
Единствената сигурност е дека си тука, дека си жив и дека овој свет е полн со чуда.
За што ви требаат повеќе чуда?
За што толку многу објаснувања?
Не ме барај надвор.
Нема да ме најдеш.
Барај ме во себе.
Тука сум.”
Прочитај  Како да направите кафе кое ќе ве направи попаметни

12 Бабски совети за убава кожа

5 начини за подобрување на самодовербата